Forbundsleder positiv til hydrogen: – Norge har et naturgitt fortrinn

– Vi har naturgitte fortrinn til å satse på blått hydrogen i stort monn, og Norge bør bli en stor eksportør av hydrogen siden vi har tilgang til store mengder naturgass, sa forbundsleder Frode Alfheim på et seminar om hydrogen til minne for tidligere LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Hydrogensseminaret var arrangert av LO og NHO med deltakelse fra regjeringen.

Det er et eksempel på trepartssamarbeid, som innebærer et samarbeid mellom organisasjonene som representerer arbeidsgivere og arbeidstakere og staten.

Det var LO-leder Peggy Hessen Følsvik, og administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, som innledet seminaret med å uttrykke hvor viktig det er for Norge at dette samarbeidet virker som det skal. Nettopp fordi det er flere utfordringer som står i kø, og det haster med å komme i gang med norsk satsing på hydrogen.

Peggy Hessen Følsvik innleder seminaret. Foto: Egil Brandsøy.

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre deltok via opptak. De fortalte om regjeringens satsing på hydrogen, og Sveriges næringsminister var gjest på seminaret.

Forbundsleder Frode Alfheim var med i en panelsamtale med konsernsjefene i Aker, Norsk Hydro, Statkraft og Yara.

Hydrogen er svaret på en global utfordring

Frode Alfheim påpeker at det er klimaforpliktelsene som Norge har tatt på seg, som har formet veikartet som brukes for å få ned utslippene i prosessindustrien på land og på sokkelen.

Han sier grønt og blått hydrogen er begge en viktig del av det veikartet.

Deltakere på scenen fra venstre: Øyvind Eriksen Konsernsjef Aker, Christian Rynning-Tønnesen Konsernsjef Statkraft, Hilde Merete Aasheim Konsernsjef Norsk Hydro, Frode Alfheim, og Svein Tore Holsether sjef i Yara. Foto: Egil Brandsøy.

– Hydrogen er på mange måter svaret på en global utfordring vi har. For eksempel produksjonen som Yara har på Herøya blir renere der de får kuttet 800000 tonn med CO2. Samtidig som at du får et annet industriprodukt fra hydrogen som kan være løsningen innenfor eksempel skipsfarten, sier Alfheim.

Vi må lete etter mer gass

Fra scenen er Alfheim krystallklar på at Norge må være med på å sikre Europas energisikkerhet. Han mener Norge er i stand til å levere mer energi til Europa, i flere former.

– Skal vi eksportere gass må vi ha en gass å tilby. Da må vi også sørge for at vi leter etter mer gass, og at vi produserer mer gass. Ikke bare for å utvikle blått hydrogen, men også hvis vi skal være den eksportøren av energi til Europa som de trenger, påpeker han.

Frode Alfheim snakker om blått hydrogen mens Hilde Merete Aasheim (t.v.) og Svein Tore Holsether (t.h.) følger med. Foto: Egil Brandsøy.

– Vi må ikke eksportere all naturgassen ut til Europa uforedlet

Samtidig advarer han på scenen mot kun å fokusere på eksport av gass – og ikke på blått hydrogen og karbonfangst og -lagring.

– Vi må for guds skyld ikke sette oss i den situasjonen at vi eksporterer all naturgassen uforedlet, og at vi da må importere blått hydrogen. Det er jeg ikke med på, sier han og fortsetter:

– Vi må sørge for at vi får merverdi ut av den naturgassen vi har, og at vi kan tilby Europa CO2-fri blått hydrogen. Da får vi brukt den infrastrukturen vi selv har investert i på norsk sokkel med Langskip og Northern Lights, og dermed også vise for Europa at det er trygt å deponere CO2 på norsk sokkel.

Gledelig nyhet fra Statkraft

For å nå de norske klimamålene, og de norske industrielle målene må det satses på utbygging av kraft. Derfor ble Frode Alfheim glad da konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, sa på scenen at de vil investere overskuddet fra strøminntektene på mer vannkraftproduksjon.

– Jeg synes jo Statkraft hadde en bra sekvens der Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft sa at overskuddet som de nå har etter salg av strøm går uavkortet til investering i utbygging og mer vannkraft. Altså styrke den norske kraftbalansen.

– Og det synes jeg var et veldig bra signal, og egentlig litt sånn svar på utfordring og krav vi egentlig har hatt i den perioden vi er inne i med høye kraftpriser, sier Alfheim.

Alle deltakerne med Sveriges energiminister, Karl-Petter Thorwaldsson, nummer to fra venstre. Foto: Egil Brandsøy.

Heder til Hans-Christian Gabrielsen

Hydrogenseminaret ble avholdt til minne for tidligere LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Han kom jo i fra industrien selv. Han var opptatt av det grønne skiftet, og at vi skulle være pådrivere i Norge for å nå de globale klimamålene, men også bruke de utfordringene til å se muligheter til å skape nye industriarbeidsplasser. Så jeg tror det her hadde truffet veldig midt i blinken for Hans-Christian, avslutter Alfheim.