Flytende havvind blir et positivt nytt steg i det grønne skiftet

Industri Energi er fornøyd med at regjeringen nå starter en prosess for utbygging av flytende havvind i området Utsira Nord. -Flytende havvind vil være et nytt steg framover i arbeidet med det grønne skiftet, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Regjeringen har i dag besluttet å bruke kvalitative kriterier i tildelingen av areal for flytende havvind i området Utsira Nord. Den påpeker at Utsira Nord er et område med dypt vann som bare egner seg for flytende vindturbiner.

Gjennom å tildele arealet på Utsira Nord etter kvalitative kriterier, istedenfor auksjon slik det skal være for havvind i Den sørlige Nordsjøen, vil regjeringen legge til rette for innovasjon og teknologiutvikling som kan bidra til kostnadsreduksjoner for flytende havvind.

Regjeringen gjør også Statnett til operatør for nettet til havs for å ivareta samfunnets behov for kraft både til lands og til havs.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) understreker at fagforeningene har en avgjørende rolle for at Norge skal lykkes med å skape en ny næring innen flytende havvind.

– Det er kun gjennom samspillet mellom næringen og fagforeningene at vi klarer å skape en ny næring i Norge på havvind. Derfor blir det ikke auksjoner, men tildeling på kvalitative kriterier på Utsira Nord og alle nye havvind prosjekter framover, sier Terje Lien Aasland.

Statsråden viser til at flytende havvind har potensial til å bli en viktig kilde til fornybar energi ikke bare på norsk sokkel, men også på verdensbasis.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi deltok under dagens presentasjon av planene på Fornebu utenfor Oslo. -Vi er fornøyd med at regjeringen nå øker tempoet i arbeidet med å få i gang havvindutviklingen framover, sier Alfheim og understreker at flytende havvind vil være et viktig nytt steg framover i arbeidet med det grønne skiftet.