-Faste ansettelser må være hovedregelen i norsk arbeidsliv

-Faste ansettelser må være hovedregelen i alle deler av norsk arbeidsliv, sa nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi i en høring om statsbudsjettet i Stortingets arbeids- og sosialkomité tirsdag.

Lill-Heidi Bakkerud sa i høringen at det trengs trygghet for arbeid, medvirkning i utvikling av arbeidsplassene og et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

– Utviklingen med økende andel midlertidige ansettelser må snus, sa hun.

Bakkerud understrekte at Norges fremste konkurransefortrinn er partssamarbeidet.

– Norsk industri har utviklet seg innenfor rammene av den norske modellen i et to- og trepartssamarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndighetene. Dette må følges opp og forsterkes.

Bedre vern av arbeidstakere i risikoutsatte yrker

Det har gjennom lengre tid vært gjennomført arbeid med utvikling av regelverk som verner arbeidstakere med svært risikoutsatte arbeidsoppgaver. I vår konkluderte Stortinget med at innaskjærsdykking skal omfattes av Arbeidsmiljøloven. Industri Energi forventer at detaljene og implementeringen får høy prioritet.

Utfordringen på flerbruksfartøy er derimot ikke endelig konkludert.

-Vi forventer at partene blir involvert i det videre arbeidet og at konklusjonene kan trekkes slik at oljearbeidere på disse fartøyene blir omfattet av Arbeidsmiljøloven, sa Bakkerud i høringen.

Tilsynene må styrkes

Hun understrekte at sikkerhetsnivået på norsk sokkel er høyt, med ambisjon om å være verdensledende på helse, miljø og sikkerhet (HMS).

– Det forutsetter kontinuerlig god risikovurdering blant annet i de omfattende digitalisering og endringsprosessene som gjennomføres, sa hun og påpekte at det er bra det foreslås økte bevilgninger til Petroleumstilsynet (Ptil), slik at revisjoner og granskinger kan økes i tråd med behovet.

Industri Energi mener Arbeidstilsynet bør styrkes betraktelig mer enn det som er foreslått av den forrige regjeringen, for å kunne ta igjen etterslepet etter koronapandemien.

I høringen påpekte Bakkerud at den avgåtte regjeringen ikke har lagt inn nok penger til å dekke opp for vedtaket om at det skal være feriepenger på dagpenger. -Vi har en tindrende klar forventning om at dette rettes opp, slik at vi ikke rammer de som allerede har ofret mye under pandemien, sa hun.