fredag 31. mars 2017
– Næringsminister Monica Meland leverer både på CO2-kompensasjonsordningen og bedre finansieringsløsninger for bedriftene. Industrimeldingen er totalt sett så bra at jeg vil si at dette er en gledens dag for norsk industri, sier spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi.
Industri Energi er fornøyd både med lånegarantier til små- og mellomstore bedrifter, og til de større bedriftene. Regjeringen vil utvide GIEKs garantitilbud til også å omfatte garantier for lån til investeringer i eksportrettet industri i Norge. Det kan være for eksempel produksjonsanlegg, maskiner og utstyr.
– Ingen tvil om at disse tiltakene blir viktig. Også redusert selskapsskatt er positivt, sier han.
Vollsæter er også fornøyd med at norsk kraftforedlende industri får gode rammevilkår. Regjeringen vil bidra til å motvirke faren for karbonlekkasje blant annet gjennom videreføring av CO2-kompensasjonsordningen for kraftkrevende industri. Regjeringens ambisjon er at det fortsatt skal være en CO2-kompensasjonsordning etter 2020. Regjeringen vil arbeide for dette.
– Videreføringen av CO2-kompensasjonsordningen skaper forutsigbarhet for kraftforedlende industri, sier han.
Redusere globale utslipp
Prosess 21. Forumet skal gi innspill til myndighetene om hvordan vi best kan få til reduserte utslipp fra prosessindustrien og samtidig ha en bærekraftig vekst i denne sektoren.
– Her vil Industri Energi selvfølgelig være beredt til å samarbeide og gi innspill, sier han.
Vollsæter sier videre at Industri Energi i tillegg er glad for at statsminister Erna Solberg poengterte at vi må akseptere noe økte klimautslipp.
– Vi vet at verdensledende effektive industriinvesteringer i Norge, som for eksempel i Yara på Herøya, faktisk reduserer globale utslipp. Dette prinsippet gjelder for nesten all norsk industrivirksomhet. Norge har råd til, og har et moralsk ansvar for å ta den belastningen. Vi er også tilfreds med at kvotepliktig sektor er en del av EUs utslippstak. Dette sikrer at de meste effektive industriene kan vokse, mens de minst effektive fases ut, sier han.
Wenche Jansen Tveitan, tillitsvalgt for IENOS i Industri Energi er også fornøyd med meldingen, og spesielt gjelder dette lånegarantier for industrien.
Reduserer investeringslysten
Det Industri Energi er mindre fornøyd med, er fjerningen av startavskrivning i årets Statsbudsjett. Det er et svært negativt signal og gir økte kostnader for industriinvesteringer. Tidligere energiministre har også vedtatt en politikk som øker kraft- og nettleiekostnader for industrien. Dette øker driftskostnadene svært mye, og reduserer investeringslysten. Vi får håpe kraftpolitikken for økte priser mislykkes, sier Geir Vollsæter.
Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi sier at forbundet vil stå på for å styrke enda flere punkter i meldingen.
– Regjeringen har kommet oss i møte på mange punkter. Meldingen er mindre nøytral enn ventet. Det er viktig å understreke at en Stortingsmelding først og fremst gir en retning. Det konkrete vil komme som tiltak med penger som følger i statsbudsjettet for 2018 og årene fremover, sier Frode Alfheim.